home
Facebook  

TAPAS

Tapas je španělská specialita, kterou Vám ve Španělsku servírují k vínu a pivu. Vypadají tak lákavě, že je prostě musíte ochutnat. V mističce dostanete například olivy, sýry, salámy, klobásy a různé další studené či teplé pamlsky, jako je např. grilovaný lilek s kozím sýrem, osmažené chorizo marinované v červeném víně, plněné papričky jalapeňos, mořské plody, masové kuličky, trůzné tortilly nebo sušená šunka jamon serrano s melounem. Bezva je, že díky malým porcím toho můžete ochutnat co nejvíc.

Se vznikem tapas se pojí různé historky. Například se říká, že tapas zavedl ve 13. století král Alfonso X., který mohl během své nemoci pojídat jen malá sousta a zapíjet je vínem, když se pak uzdravil, přikázal, aby už nikdy nebylo víno podáváno bez něčeho malého k zakousnutí.
Slovo Tapas vzniklo ze španělského tapar – přikrýt. Tapas jsou původně slabé plátky chleba nebo salámu, které si pijáci sherry kladli na sklenku, aby na ni nelétaly ovocné mušky, které sladké sherry přitahovalo.


(c) LOS OPTIMÍSTICOS, VINO Y TAPAS, Plaská 7, 150 00 Praha 5